niedziela, 30 czerwca 2019

Limoncello wg receptury z Sorrento


Limocello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Choć najlepsza odmiana cytryn do produkcji Limoncello pochodzi z miejscowości Sorrento we Włoszech, to i tak możemy pokusić się o przygotowanie się tego likieru w domu. Jest to bardzo proste, a efekt znakomity.

SKŁADNIKI

  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 0,5 litra wódki 40%
  • 15 szt. cytryn ekologicznych (z Sorrento)
  • 600 g. cukru
  • 1 l. wody (źródlanej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotować duży słój lub naczynie, które można zamknąć hermetycznie;
  2. Wyszorowane cytryny obrać ze skórki, ale tak cieniutko by skórki były tylko żółte i żadna biała część nie została na nich, gdyż wtedy likier będzie gorzki.
  3. Wrzucić skórki do naczynia; Zalać spirytusem tak by skórki były nim pokryte, zamknąć naczynie, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2 miesiące;
  4. Po tym czasie całość przecedzić przez sitko pokryte gazą, wycisnąć też skórki;
  5. Tyle samo wody ile jest cytrynowego spirytusu, w tym przypadku 1 litr zagotować z 600 g cukru; Wrzący syrop z cukru i wody zostawić na małym ogniu około 5-10 minut cały czas mieszając. Następnie wyłączyć i wystudzić;
  6. Spirytus cytrynowy i syrop z wody/cukru z powrotem umieścić w naczyniu, które można zamknąć hermetycznie; Dobrze wymieszać. Zamknąć i znów odstawić w zimnie i ciemne miejsce na okres około 1 miesiąca. Co 2-3 dni delikatnie potrząść, obrócić by wszystko równomiernie i idealnie się połączyło;
  7. Po miesiącu jeśli jest potrzeba ponownie przefiltrować likier, a następnie porozlewać go w mniejsze butelki, wedle waszych potrzeb;
    Limoncello gotowe do spożycia.1

UWAGA

W limoncello bardzo ważne jest połączenie spirytusu i syropu cukrowego Do zimnego już syropu cukrowego wlewamy przecedzony spirytus i używamy tylko skórki z cytryny jak najcieniej obrane bez białej skórki nie dodajemy żadnego soku z cytryny.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam na moim blogu

Witam na moim blogu poświęconym robieniu różnego rodzaju nalewek. Blog jak widać dopiero powstaje, ale zamysł jest taki aby zebrać ciekawe przepisy na nalewki domowe. Część już była lub jest przeze mnie robiona.


Pozdrawiam Arkadiusz.