Limocello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Choć najlepsza odmiana cytryn do produkcji Limoncello pochodzi z miejscowości Sorrento we Włoszech, to i tak możemy pokusić się o przygotowanie się tego likieru w domu. Jest to bardzo proste, a efekt znakomity.
SKŁADNIKI
- 0,5 litra spirytusu 96%
- 0,5 litra wódki 40%
- 15 szt. cytryn ekologicznych (z Sorrento)
- 600 g. cukru
- 1 l. wody (źródlanej)
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować duży słój lub naczynie, które można zamknąć hermetycznie;
- Wyszorowane cytryny obrać ze skórki, ale tak cieniutko by skórki były tylko żółte i żadna biała część nie została na nich, gdyż wtedy likier będzie gorzki.
- Wrzucić skórki do naczynia; Zalać spirytusem tak by skórki były nim pokryte, zamknąć naczynie, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2 miesiące;
- Po tym czasie całość przecedzić przez sitko pokryte gazą, wycisnąć też skórki;
- Tyle samo wody ile jest cytrynowego spirytusu, w tym przypadku 1 litr zagotować z 600 g cukru; Wrzący syrop z cukru i wody zostawić na małym ogniu około 5-10 minut cały czas mieszając. Następnie wyłączyć i wystudzić;
- Spirytus cytrynowy i syrop z wody/cukru z powrotem umieścić w naczyniu, które można zamknąć hermetycznie; Dobrze wymieszać. Zamknąć i znów odstawić w zimnie i ciemne miejsce na okres około 1 miesiąca. Co 2-3 dni delikatnie potrząść, obrócić by wszystko równomiernie i idealnie się połączyło;
- Po miesiącu jeśli jest potrzeba ponownie przefiltrować likier, a następnie porozlewać go w mniejsze butelki, wedle waszych potrzeb;
Limoncello gotowe do spożycia.1
UWAGA
W limoncello bardzo ważne jest połączenie spirytusu i syropu cukrowego Do zimnego już syropu cukrowego wlewamy przecedzony spirytus i używamy tylko skórki z cytryny jak najcieniej obrane bez białej skórki nie dodajemy żadnego soku z cytryny.
Źródło: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/288542/likier-cytrynowy-limoncello-wg-receptury-z-sorrento
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz