piątek, 24 maja 2019

Ponoć najlepsza cytrynówka na świecie

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/35058200_1990749547920757_7161251100085977088_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=96d3dcfe6b0828cef5a5946927464b04&oe=5D9E31C6 


Jeżeli szukasz przepisu na wykonanie przepysznej nalewki to nie mogłeś/łaś lepiej trafić.
Najlepsza cytrynówka na świecie - powiedziałabym nawet, że to miód w gębie, ale niestety albo stety z miodem ma to niewiele wspólnego. Przetestowałam kilka przepisów na różnego rodzaju cytrynówki, ale efekt z poniższego przepisu nie miał konkurencji - po prostu powala na kolana, a jest to opinia mojego męża, oraz rzeszy znajomych, którzy po "degustacji" zażądali przepisu.Oryginalny przepis na cytrynówkę otrzymałam od znajomych z Helu, których gorąco pozdrawiam.
Poniżej przedstawiam moją wersje w której doprecyzowałam proporcje, aby osiągnąć właściwy efekt. Myślę, że jest to świetny sposób na uprzyjemnienie sobie długich mroźnych zimowych wieczorów.

Składniki:

  • 20 szt. cytryn,
  • cukier w ilości 2/3 (bardziej kwaśna) - 3/4 (bardziej słodka) tego co ważą cytryny,
  • 0,5 litra wody,
  • 1 litr spirytusu 96%.

Przygotowanie:


Po umyciu cytryny obieramy bardzo cieniutko (staramy się, aby nie było tam białego miąższu ponieważ jest gorzki i psuje smak cytrynówki).
Obrane skórki z cytryn wrzucamy do słoika (mieszczą się do litrowego) i zalewamy spirytusem (wejdzie ok 0,5 l) tak, aby przykryć skórki - zakręcamy słoik.
Następnie cytryny dalej w miarę dokładnie obieramy z białego miąższu (albedo), kroimy w niezbyt grube plastry i wrzucamy do dużego słoja lub garnka, a następnie zasypujemy cukrem (tak jak na syrop) i odstawiamy na 4-5 dni.
Po 4 - 5 dniach odlewamy syrop z cytryn (cytryny można wycisnąć przez gazę lub pieluchę tetrową).
Ze skórek zlewamy spirytus (przed dolaniem spirytusu do soku z cytryn dobrze jest rozcieńczyć wodą, aby się nie zważył). Następnie roztwór spirytusu wlewamy do syropu z cytryn i mieszamy.

Z drugiej półlitrówki spirytusu powoli dolewamy do cytrynówki ciągle mieszając aż osiągnie wymaganą moc.
Z 1 litra spirytusu powinno wyjść ok 3 litry pięknej żółciutkiej cytrynówki.
Po zlaniu świeżej cytrynówki do butelek odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie (im dłużej tym lepiej).
Moja wariacja cytrynówki

Moje spostrzeżenia:

  • Ilością cukru regulujemy w zależności czy ma być bardziej kwaśna czy słodka,
  • spirytusem lub ilością cytryn możemy regulować moc (ja osobiście wolę trochę słabsze trunki), zmniejszając ilość cytry do ok 16 (ok. 1,7 kg w zależności od wielkości cytryn) wyjdzie ok 2 litry cytrynówki o mocy blisko 40 volt,
  • z 20 dużych cytryn (ok 2,5 kg) i 1 litra spirytusu wyszło ok 3 litry cytrynóweczki.
Źródło: http://przesmacznie.blogspot.com/2012/11/cytrynowka.html


Witam na moim blogu

Witam na moim blogu poświęconym robieniu różnego rodzaju nalewek. Blog jak widać dopiero powstaje, ale zamysł jest taki aby zebrać ciekawe przepisy na nalewki domowe. Część już była lub jest przeze mnie robiona.


Pozdrawiam Arkadiusz.