Jeżeli szukasz przepisu na wykonanie przepysznej nalewki to nie mogłeś/łaś lepiej trafić.
Najlepsza cytrynówka na świecie - powiedziałabym nawet, że to miód w gębie, ale niestety albo stety z miodem ma to niewiele wspólnego. Przetestowałam kilka przepisów na różnego rodzaju cytrynówki, ale efekt z poniższego przepisu nie miał konkurencji - po prostu powala na kolana, a jest to opinia mojego męża, oraz rzeszy znajomych, którzy po "degustacji" zażądali przepisu.Oryginalny przepis na cytrynówkę otrzymałam od znajomych z Helu, których gorąco pozdrawiam.
Poniżej przedstawiam moją wersje w której doprecyzowałam proporcje, aby osiągnąć właściwy efekt. Myślę, że jest to świetny sposób na uprzyjemnienie sobie długich mroźnych zimowych wieczorów.
Poniżej przedstawiam moją wersje w której doprecyzowałam proporcje, aby osiągnąć właściwy efekt. Myślę, że jest to świetny sposób na uprzyjemnienie sobie długich mroźnych zimowych wieczorów.
Składniki:
- 20 szt. cytryn,
- cukier w ilości 2/3 (bardziej kwaśna) - 3/4 (bardziej słodka) tego co ważą cytryny,
- 0,5 litra wody,
- 1 litr spirytusu 96%.
Przygotowanie:
Po umyciu cytryny obieramy bardzo cieniutko (staramy się, aby nie było tam białego miąższu ponieważ jest gorzki i psuje smak cytrynówki).
Obrane skórki z cytryn wrzucamy do słoika (mieszczą się do litrowego) i zalewamy spirytusem (wejdzie ok 0,5 l) tak, aby przykryć skórki - zakręcamy słoik.
Następnie cytryny dalej w miarę dokładnie obieramy z białego miąższu (albedo), kroimy w niezbyt grube plastry i wrzucamy do dużego słoja lub garnka, a następnie zasypujemy cukrem (tak jak na syrop) i odstawiamy na 4-5 dni.
Po 4 - 5 dniach odlewamy syrop z cytryn (cytryny można wycisnąć przez gazę lub pieluchę tetrową).
Ze skórek zlewamy spirytus (przed dolaniem spirytusu do soku z cytryn dobrze jest rozcieńczyć wodą, aby się nie zważył). Następnie roztwór spirytusu wlewamy do syropu z cytryn i mieszamy.
Z drugiej półlitrówki spirytusu powoli dolewamy do cytrynówki ciągle mieszając aż osiągnie wymaganą moc.
Ze skórek zlewamy spirytus (przed dolaniem spirytusu do soku z cytryn dobrze jest rozcieńczyć wodą, aby się nie zważył). Następnie roztwór spirytusu wlewamy do syropu z cytryn i mieszamy.
Z drugiej półlitrówki spirytusu powoli dolewamy do cytrynówki ciągle mieszając aż osiągnie wymaganą moc.
Z 1 litra spirytusu powinno wyjść ok 3 litry pięknej żółciutkiej cytrynówki.
Po zlaniu świeżej cytrynówki do butelek odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie (im dłużej tym lepiej).
Po zlaniu świeżej cytrynówki do butelek odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie (im dłużej tym lepiej).
Moja wariacja cytrynówki |
Moje spostrzeżenia:
- Ilością cukru regulujemy w zależności czy ma być bardziej kwaśna czy słodka,
- spirytusem lub ilością cytryn możemy regulować moc (ja osobiście wolę trochę słabsze trunki), zmniejszając ilość cytry do ok 16 (ok. 1,7 kg w zależności od wielkości cytryn) wyjdzie ok 2 litry cytrynówki o mocy blisko 40 volt,
- z 20 dużych cytryn (ok 2,5 kg) i 1 litra spirytusu wyszło ok 3 litry cytrynóweczki.