Kawowiec jest to wiecznie zielony krzew z rodziny marzanowatych. Wyróżniamy ponad 100 gatunków kawy w większości pochodzących z Afryki. Uprawiane na szeroką skalę są dwie odmiany krzewów kawowych – Arabica i Robusta. Charakterystyczny smak ziarna kawowca zawdzięczają procesowi prażenia, który dla jak najlepszego zachowania aromatu odbywa się bezpośrednio przed sprzedażą.
SKŁADNIKI
- szklanka kawy ziarnistej ( u mnie Lavazza)
- 1 laska wanilii (lub duża paczka cukru waniliowego )
- 250 ml wody
- 125 ml miodu
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Takich smakołyków to jeszcze nie próbowałem:) Jak na razie to stawiam na samą kawę. Ta od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-CAVALLO-190.html smakuje genialnie!
OdpowiedzUsuń