poniedziałek, 1 lipca 2019

Nalewka kawowa na ziarnach kawy

 
Kawowiec jest to wiecznie zielony krzew z rodziny marzanowatych. Wyróżniamy ponad 100 gatunków kawy w większości pochodzących z Afryki. Uprawiane na szeroką skalę są dwie odmiany krzewów kawowych – Arabica i Robusta. Charakterystyczny smak ziarna kawowca zawdzięczają procesowi prażenia, który dla jak najlepszego zachowania aromatu odbywa się bezpośrednio przed sprzedażą.


SKŁADNIKI

  • szklanka kawy  ziarnistej ( u mnie Lavazza)
  • 1 laska wanilii (lub duża paczka cukru waniliowego )
  • 250 ml wody
  • 125 ml miodu
  • 1 l spirytusu 
  • 0,5 l wódki

PRZYGOTOWANIE

  Ziarna kawy wraz z wanilią zalać w słoiku spirytusem i odstawić w zacienione, ale ciepłe miejsce na dziesięć dni. Po tym czasie do słoika wlać ostudzony syrop z wody i miodu, dokładnie wymieszać, przefiltrować i rozlać do butelek. Oczywiście ilośćią wody możemy sterować moc gotowej nalewki. Nalewka jest gotowa do spożycia bezpośrednio po przyżądzeniu.

1 komentarz:

  1. Takich smakołyków to jeszcze nie próbowałem:) Jak na razie to stawiam na samą kawę. Ta od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-CAVALLO-190.html smakuje genialnie!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu

Witam na moim blogu poświęconym robieniu różnego rodzaju nalewek. Blog jak widać dopiero powstaje, ale zamysł jest taki aby zebrać ciekawe przepisy na nalewki domowe. Część już była lub jest przeze mnie robiona.


Pozdrawiam Arkadiusz.