Nalewka z truskawek powinna znaleźć się w każdym domu. I to nie tylko dlatego, że ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, system krążenia i pomaga w chorobach reumatycznych. Nie bez znaczenia jest jej wyjątkowy smak i przepiękny kolor. Idealnie dopełnienie jesiennych i zimowych leniwych popołudni z książką, kawą i ciastem. Poznaj najlepsze przepisy na nalewkę z truskawek.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka (250 ml) spirytusu 96%
- 2 szklanki (500 ml) wódki
- 2 szklanki cukru – ok. 440 g (można dać mniej jeśli wolicie mniej słodkie nalewki lub mieliście bardzo mocno słodkie truskawki)
- 2 szklanki (500 ml) wody (jeśli wolicie mocniejsze nalewki, to możecie ilość wody zmniejszyć do 1 szklanki)
- 4 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Truskawki umyć, pozbawić je szypułek, a następnie osuszyć. Pokroić na połówki i wrzucić do dużego słoja. Następnie zasypać je 1 szklanką cukru (resztę cukru zostawić do syropu) i zostawić na 1 dzień w ciepłym miejscu (w międzyczasie co kilka godzin wstrząsnąć słoikiem, by cukier się rozpuścił, a truskawki ładnie puściły sok).
- Po 24 godzinach wlać do słoja (z truskawkami i sokiem) wódkę oraz spirytus, zakręcić go i odstawić na 7 dni w ciemnym i suchym miejscu (u mnie słój z nalewką truskawkową stał w kuchni na podłodze). Przez te kilka dni owoce będą się odbarwiać, oddając swój piękny kolor nalewce. Po tych 7 dniach zlać nalewkę (oddzielić od owoców, najlepiej przez drobne sitko).
- W garnku zagotować 2 szklanki (500 ml) wody z pozostałą szklanką cukru (220g) i gotować, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Wyłączyć palnik i dostawić syrop cukrowy do ostudzenia. Następnie wlać do niego sok z cytryny, wymieszać. Kolejno dodać do syropu zlaną nalewkę (bez owoców), cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie syrop do nalewki). Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazę lub np. przez filtr do kawy (taki papierowy). Taką przefiltrowaną nalewkę z truskawek rozlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy (najlepiej na 2-3 miesiące), by nalewka dojrzała, ale mało cierpliwe osoby mogą jej skosztować już po miesiącu.
- Z podanych wyżej składników wyszło mi 1,8 litra nalewki truskawkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz